Terugblik 2013

Bathmense Kunstmarkt viert 25 jarig jubileum in grootse stijl!

KM-2013-70

Zaterdag 7 september jl. was het dan eindelijk zo ver. Het 25-jarig jubileum van de Bathmense Kunstmarkt werd feestelijk en vooral op ludieke wijze geopend door mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel en de heer Ir. A.P. Heidema, burgemeester van de gemeente Deventer. Na de welgemeende openingswoorden maakten zij, onder toeziend oog van de organisatoren van de eerste Bathmense kunstmarkt in 1987, Gerda Drenth en Bert van Beem en vele toegestroomde bezoekers, in een creatieve samenwerking het eerste schilderij voor de Kunsttoren.

KM-2013-4

Dit was het startsein voor de kunstmarkt zelf en de overige activiteiten die tijdens dit feestelijke, zilveren jubileum op en rond de Brink en in de Dorpskerk plaatsvonden. Natuurlijk waren daar de 82 kramen met kunstenaars uit heel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Zij toonden met veel enthousiasme hun werken. Het publiek was vol lof en zeer aangenaam verrast over de hoge kwaliteit en grote verscheidenheid aan kunstvormen: van schilderijen tot beeldhouwwerken (brons, hout, steen) als ook keramiek, glas, foto’s en sieraden.

IMG_2597

Ook de kramen in het speciaal ingerichte ‘kunststraatje’ werden volop bezocht. Hier stond een aantal kunstenaars die in de afgelopen 25 jaar in Bathmen de jaarlijkse Juryprijs hebben gewonnen. Veel kunstenaars en onder hen ook jonge, veelbelovende kunstenaars proberen in hun discipline vernieuwend en uniek bezig te zijn. De enthousiaste reacties van de bezoekende kunstliefhebbers benadrukten dit; de opmerking “wat zijn hier veel hoogwaardige en bijzondere objecten te vinden” werd diverse malen gehoord. De kunstzinnige en muzikale activiteiten rondom het 25 jarig jubileum werden zowel door de bezoekers als de kunstenaars zelf zeer gewaardeerd. Het gaf een extra feestelijk tintje aan deze prachtige kunstmarkt.

KM-2013-41

In de Muziekkoepel vonden eigentijdse optredens plaats van het “kunstmarktkinderkoor” onder leiding van Bert Boverhof en de muzikanten van muziekvereniging Orpheus lieten zich niet onbetuigd. In de kerk brachten zeven harpistes van de Muziekschool Hengelo Overijssel prachtige muziekstukken ten gehore en klonken de vertrouwde geluiden van het Carillon door Jan Achterkamp. Op het terrein werden de bezoekers meermalen verrast en op hoge stelten voorbijgelopen door twee prachtig uitgedoste elfen van het Theaterschip Drost van Salland.

IMG_2619

Ouders, kinderen, opa’s en oma’s, vriendjes en vriendinnen, velen konden hun talent voor creativiteit en kleurgebruik uiten. Na afloop mochten de makers hun eigen schilderij mee naar huis nemen. Bij Kinderatelier De Ezel zag je kinderen keigoed aan het werk met het versieren van keien. Er werd de hele dag volop geverfd en geplakt .

De Bathmense Kunstmarkt blijft een uniek evenement en zo’n prachtig zilveren jubileum is alleen te realiseren met de gemotiveerde inzet van talrijke vrijwilligers en de BBKK. Samen met hen gaat de kunstmarktcommissie vol goede moed en enthousiasme aan de slag met de voorbereidingen voor 2014.

QR Code Business Card