Terugblik 2014

OPNIEUW GESLAAGDE KUNSTHAPPENING IN BATHMEN

 IMG_1494-1024x682

(foto Pieter Leeflang)

De Bathmense Kunstmarkt, een begrip in Bathmen en de wijde omtrek, werd zaterdag 6 september voor de 26ste keer georganiseerd. Het was een komen en gaan van enthousiaste bezoekers op de sfeervol ingerichte Brink, rondom en in de kerk. Ruim 80 kunstenaars uit heel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland waren hier vertegenwoordigd. Er werd een grote veelzijdigheid van de beeldende kunstvormen gepresenteerd zoals schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken (brons, papierklei, hout, steen), keramiek, glasobjecten, foto’s, sieraden, tassen.

Het publiek liet zich zeer positief uit over de grote variëteit aan kunstenaars, hun demonstraties en vernieuwende technieken die zij toepassen in hun werk. Kunstenaars en kunstliefhebbers vinden het heerlijk om hun passie en inspiratie te kunnen delen met elkaar. Welgemeende ervaringen en adviezen werden openlijk met elkaar uitgewisseld. Veel bezoekers stonden vol bewondering te kijken naar An Hong, die met haar unieke demonstratie van Chinese schilderkunst “het van binnen beschilderen van flesjes en bollen” veel reacties van het publiek op riep: “ongelooflijk, wat een verfijnde kunstvorm, wat een preciesiewerk, wat een geduld”.

IMG_1469-300x200

An Hong (foto Pieter Leeflang)

En zo was daar ook nog de bijzondere techniek van Martine van de Streek, die met haar flexibele siliconen spatel met veel directheid en eigen bewegingen haar schilderijen tot stand bracht, je zag tijdens haar handelingen meteen de speling van het licht op het doek terugkomen. Ook de dichtkunst in combinatie met schilderijen of foto’s ontwikkelt zich meer en meer. Kortom, veel ontwikkeling, vernieuwing en veelzijdigheid in kunstvormen en technieken.

CIMG4207-300x199

Kinderkoor uit Bathmen (foto Ruth Schröder)

Uiteraard was er ook grote belangstelling voor de vele muzikale optredens, zoals in de kerk het prachtige carillonspel door Jan Achterkamp (het indienen van verzoeknummers blijft natuurlijk heel speciaal) en de a capella zang door de vier dames Just Because. Op de Brink hoorde je diverse keren het optreden van het vrouwelijke muziekduo Matres, waardoor je je in Frankrijk waande en in de muziekkoepel de stoere meiden van het kinderkoor uit Bathmen o.l.v. Bert Boverhof en de swingende, enthousiaste Bigband Apeldoorn.

Ook voor de kinderen was er genoeg te knutselen bij de stand van Kinderatelier De Ezel, eerst lekker spijkers slaan op een plank en deze vervolgens met woldraden tot kleurrijke schilderijen omtoveren. Echte kunstenaars in de dop.

De organisatie kreeg gedurende de dag veel complimenten: “wat een prachtige, veelzijdige kunst”; “wat een heerlijke, ongedwongen sfeer op deze unieke locatie”; “de kunst is opnieuw van hoog niveau en de markt is verjongend en blijft laagdrempelig“. Met deze lovende woorden kan de organisatie terugkijken op wederom een succesvolle kunsthappening. De kunstmarktcommissie gaat zich, samen met de talrijke, onmisbare vrijwilligers, weer volop inzetten om ook met de 27ste editie op zaterdag 5 september 2015 weer zo’n uniek evenement in Bathmen neer te zetten.

QR Code Business Card